Romy van Rossum

Reizen rond de wereld

grafisch ontwerp voor een thema concert (2024)

Reizen rond de wereld logo

Over dit project

De fanfare waar ik bij zit organiseert regelmatig themaconcerten en pakt hier altijd graag voor uit. Sinds vorig jaar maak ik hiervoor de grafische vormgeving (zie ook The Sound of Crazy Music). Dit keer was het thema Reizen Rond de Wereld met allerlei muziekstukken die te maken hebben met reizen en/of verschillende landen. Het was een samenwerking met een ander orkest uit de regio.

Ik krijg bij deze opdrachten eigenlijk altijd vrij spel en vind het leuk om mezelf dan ook uit te dagen om iets nieuws te proberen. De uitdaging van dit project: materialen gebruiken die ik in huis heb. Ik stelde mezelf hiervoor de vraag: “Wat heb ik in huis van over de hele wereld?” Ik moest gelijk denken aan de hobby van 8-jarige ik: postzegels verzamelen. Meteen dook ik de zolder op en spitte ik mijn albums door, op zoek naar zoveel mogelijk postzegels die te maken hadden met muziek en reizen, uit zoveel mogelijk verschillende landen. Deze heb ik gedigitaliseerd (zodat de postzegels intact bleven ;)) en in Photoshop bij elkaar gezet om de poster te realiseren. Ditzelfde ontwerp heb ik gebruikt voor de reclamebanner. Het ‘logo’ is gebaseerd op poststempels, en hier heb ik ook een simpele animatie van gemaakt voor de diavoorstelling tijdens het concert.

Over dit project

Later werd ik ook gevraagd om voor beide orkesten de beelden vorm te geven die op het scherm te zien zijn tijdens de verschillende muziekstukken. Ze moesten allemaal uniek zijn, maar ook een duidelijke overeenkomst hebben. Om binnen het ‘post-thema’ te blijven, heb ik voor elk muziekstuk een ansichtkaart ontworpen. Hierop staat telkens ‘groeten uit [land]’ (of iets vergelijkbaars) in de meest gesproken taal uit dat land, samen met enkele kenmerkende beelden.

Enkele foto’s van mijn ontwerpen tijdens het concert, gemaakt door Gijs Kroes.